Ser kozi "Dojrzewający Rustykalny" produkowany jest z termizowanego, jednodniowego mleka koziego. Jego skórka jest regularnie pielęgnowana specjalną mieszanką bakterii i solanki, co tworzy intensywny, lekko gryzący aromat i pomarańczowo-brązowy kolor skórki, która staje się lepka w miarę dojrzewania. Miąższ sera jest bladokremowy, o gładkiej, lekko kruchej konsystencji z niewielką ilością oczek, która staje się bardziej lepka i intensywna wraz z czasem dojrzewania.
Ser kozi "Dojrzewający Rustykalny" idealnie nadaje się na deskę serów, gdzie jego intensywny smak najlepiej komponuje się z pieczywem na zakwasie, orzechami oraz słodkimi dodatkami jak miód. Sprawdza się również jako wyrazisty składnik sałatek i przekąsek.
Lepka, pomarańczowo-brązowa skórka oraz intensywny smak i aromat miąższu to cechy wyróżniające "Dojrzewającego Rustykalnego", dzięki czemu jest on wyrazistym przedstawicielem serów maziowych.