Mistrzowski deser z Expo Sweet 2025 – sukces z nutą koziego mleka i sera

Mistrzowski deser z Expo Sweet 2025 – sukces z nutą koziego mleka i sera

Zwycięski duet Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru na Expo Sweet 2025
Nowości w Świecie Sera

Expo Sweet – święto cukiernictwa i prestiżowe mistrzostwa

18 lutego podczas targów Expo Sweet 2025 – największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej w Polsce – odbyły się Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru. To prestiżowe zawody, w których rywalizują najlepsze duety cukierników z całego kraju. W tegorocznej edycji do rywalizacji stanęło siedem zespołów, a zadaniem każdej pary było przygotowanie dwóch zestawów po osiem identycznych deserów a la carte: jeden deser z dowolnym użyciem czekolady, a drugi – deser owocowy w 100% roślinny, bez składników pochodzenia zwierzęcego​. Taka formuła wymagała od uczestników zarówno kreatywności, jak i wszechstronnej wiedzy cukierniczej.

Zwycięzcy: kreatywność z Łodzi i Czarnocina

Po emocjonującej rywalizacji tytuł mistrzów Polski zdobył duet Wojciech Golic i Artur Nijakowski z łódzkiej cukiernio-piekarni Receptura oraz pracowni artystycznych tortów ANio w Czarnocinie​. To właśnie ich dwa niezwykłe desery zachwyciły wymagające jury. Jak przyznaje Wojciech Golic, kluczem do sukcesu jest ciągłe poszukiwanie nowych smaków i zaskakiwanie gości nietypowymi połączeniami. - „Używam maślanki, orzechów, kaszy gryczanej, prażonej cebulki, kozieradki czy pieczonego czosnku” - opowiada Wojtek o swojej filozofii wypieków​. Tak odważne podejście zaowocowało kompozycją, która oczarowała komisję konkursową.

Deser, który zachwycił jury

Zwycięski deser czekoladowy Wojtka i Artura okazał się prawdziwym arcydziełem kunsztu cukierniczego - finezyjnym połączeniem czekolady, owoców i naszych regionalnych produktów z koziego mleka. Na talerzu znalazł się sernik na zimno z kozim serem, tonką i białą czekoladą, czyli aksamitny mus serowy o delikatnej kwaskowatości koziego twarogu i aromacie waniliowej fasoli tonka, obleczony białą czekoladą. Towarzyszyła mu galaretka z koziego mleka z jałowcem i miodem, w której wyczuwalna była subtelna ziołowo-miodowa nuta. Cynamonowe ciasteczka w formie liści dodawały chrupkości, a intensywny akcent owocowy zapewniały żel jabłkowy oraz beza jabłkowa na albuminie przygotowana przy użyciu ciekłego azotu (tworząc efekt niezwykle kruchej, lekkiej bezy). W deserze nie zabrakło też akcentów inspirowanych tradycyjnymi wypiekami – znalazł się mini jabłecznik na maślance z wędzonym masłem, a dopełnieniem kompozycji był karmel z soku jabłkowego i cydru oraz wędzona kruszonka cynamonowa, które podkreślały jesienny, owocowy charakter kompozycji. Całość zwieńczyły lody czekoladowe na kozim mleku - wyjątkowo kremowe i bogate w smaku – podane obok pâte de fruit z soku jabłkowego obtoczonej w cukrze i kwasku cytrynowym dla kontrastowej, kwaśno-słodkiej nuty.

Ta imponująca lista elementów składa się na deser kompletny, łączący różnorodne tekstury i smaki. Nic dziwnego, że jury było pod wrażeniem. Perfekcyjnie zrównoważono słodycz czekolady z owocową kwasowością i lekko pikantnym aromatem jałowca, a kozie mleko i ser dodały kremowej głębi oraz charakterystycznego posmaku, który wyróżnił tę kompozycję na tle konkurencji. „Czekolada kocha różne smaki” - deklaruje Artur Nijakowski​, i rzeczywiście w mistrzowskim deserze połączyli ją oni z nietuzinkowymi dodatkami, tworząc harmonijną całość. Co więcej, motto Artura brzmi: „Nie ma cukiernictwa bez czekolady”​, więc wykorzystanie czekolady najwyższej jakości w tak kreatywny sposób było dla niego oczywiste.

Sekret sukcesu – najwyższej jakości składniki

Oczywiście nawet najlepszy przepis nie zachwyciłby, gdyby nie doskonałe surowce. Mistrzowie podkreślają, że kluczem do stworzenia wybitnego deseru jest korzystanie z produktów najwyższej jakości - świeżych, naturalnych i regionalnych. Wykorzystanie mleka koziego i sera od Grodziskich Serów stało się mocnym punktem ich kompozycji. Nasze kozie produkty słyną z głębi smaku i aromatu, co udowodnił ten konkursowy deser. W serniku użyto kremowego koziego twarożku, który dodał masie serowej lekkiej kwaskowości i aksamitnej struktury. Z kolei lody powstały na świeżym kozim mleku z naszej mleczarni - pełnym, wartościowym i naturalnym. Wierzymy, że „świeże, pełnowartościowe mleko to podstawa wyjątkowego smaku naszych produktów”​, a sukces deseru mistrzowskiego doskonale to potwierdza.

Wysoka jakość surowców przekłada się na głębię smaku - nasz kozi twaróg ma delikatnie kwaskowy posmak i kremową konsystencję, dzięki czemu świetnie sprawdza się nawet w wypiekach i słodkich kreacjach. Można go z powodzeniem używać w deserach - doskonale komponuje się z miodem, owocami i orzechami​, co widać po połączeniu z miodem i jabłkami w zwycięskim przepisie. Również nasze kozie mleko dostępne choćby w formie świeżego kefiru czy twaróg kozi w formie serka świeżego dają cukiernikom ogromne pole do popisu. To składniki, które otwierają przed kreatywnymi szefami nowe możliwości – od delikatnych musów i kremów, przez lody i galaretki, aż po wypieki inspirowane tradycją.

Inspiracja dla cukierników i zaproszenie na degustację

Sukces Wojtka i Artura cieszy nas tym bardziej, że w jego smaku jest cząstka naszego gospodarstwa. Gratulujemy zwycięzcom pasji, talentu i odwagi w sięganiu po rzemieślnicze produkty regionalne. Ich osiągnięcie pokazuje, jak wielki potencjał drzemie w naturalnych surowcach najwyższej klasy. Mamy nadzieję, że ten mistrzowski deser z kozim serem i mlekiem stanie się inspiracją dla innych cukierników do eksperymentowania z serami i nabiałem kozím w swoich recepturach.